7 February 2020

Na het eigen programma volgt de cruise. Afspraak helaas op de luchthaven, een taxi, bus, taxiboot en nog een bus later was ik ter plaatse. Helaas 3 uur te vroeg, maar de laatste bus naar de pier was nogal vroeg, dus niet veel aan te doen. Ik kwam er een Duits koppel tegen dat jaloers was op mijn boot, das altijd een goed begin. Ze zaten echter op de andere boot, die mij ook aangeboden was als lastminute, maar die een pak minder luxe heeft op papier/website, en slechts een klein beetje minder duur was.

Tegen de middag waren alle passagiers aanwezig en mochten we weer de bus op (een extra $5) naar de boot. Die zag er wel goed uit, zeker nadat ik ook de andere boot zag, waarop de Duitsers zaten. De macho die iedereen op de luchthaven verwelkomde, bleek onze natuurgids te zijn, maar aangezien hij op zo’n mooie boot zit, zal het wel een van de betere zijn, hoopte ik.

I'm on a boat
I'm on a boat

Kort na het opstappen kregen we onze eerste lunch: keuze uit pasta bolognese of groentensaus, met extra groenten on the side. Even kennismaken met een aantal mensen, naast de gepensioneerden met veel geld, bleken er ook wat reizigers aanwezig te zijn met langere reisplannen, dus waarschijnlijk waren er wel meerdere deftige kortingen (pech voor de Duitsers dus). Daarna kregen we onze kajuit toegewezen, die net voldoende groot was. Bleek dat ik die toch niet moest delen met iemand, altijd aangenaam. Wat gesprekken met andere reizigers kwam de aap al vlug uit de mouw, een bejaarde Engelsman wilde niet dat zijn 25-jarige dochter een kamer deelde, want hij had een kamer geboekt voor 3 personen. Er zijn natuurlijk geen kamers voor 3 personen op zo’n boot, dus hadden ze een sofabed in de kamer gesleurd en was het bed naast mij vrij. Ik denk dat hij ook besefte dat hij in de zak gezet was.

Daarop volgde een korte uitleg van de boot en het programma voor de namiddag: beachtime, snorkelen en een strandwandeling. Het snorkelen was beetje moeilijk, maar wel direct goed, met een eagle ray, stringray, turtle en superschattige baby pufferfishes. Daarna gingen we wandelen, dat bleek de volle 500 meter te zijn, met wat uitleg over de nesten van zeeschildpadden. Momenteel nog niet overtuigd van de gids.

Over het eten daarentegen was ik wel te spreken, keuze uit vis of vlees, en warme en koude groenten (en rijst natuurlijk). Voornamelijk de groenten waren zeer welkom want op de eilanden zijn die superduur omdat alles via de boot moet komen. Ook de desserts mochten er zijn, ‘s middags een fruitslaatje en ‘s avonds een stuk taart. De ontbijten waren voldoende overvloedig, eieren, fruit, granola. Enkel het brood was van dat Amerikaans plakbrood dat je moet roosteren vooraleer het eetbaar is, maar dat was dan ook het enige minpuntje. De kom chocolaatjes in de leefruimte, die regelmatig aangevuld werd, en de snacks tussen de activiteiten maakten echter veel goed. Vermageren ga ik hier alvast niet doen!

Het was nog even spannend afwachten wat de boottocht zelf zou geven. Sinds die storm op de Stille Oceaan (Pacific) 15 jaar geleden ben ik niet meer zeeziek geweest, maar je weet maar nooit.

De volgende dag werd ik wakker van het geluid van potten en pannen, ik sliep blijkbaar boven de keuken. Maar ik had geslapen en was niet zeeziek, pluspuntje.

Na het ontbijt mochten we met de zodiacs aan land op Genovesa Island, een oude half ingestorte vulkaan, waar veel vogels nesten. Wederom geen lange wandeling, maar wel veel uitleg en veel tijd voor foto’s. De eerste redfooted boobies, Nasca (masked) boobies, frigate birds (met opgeblazen rode zak, en zonder) en de mooie redbilled tropic birds. Overal nesten, in verschillende stadia, van ei tot 6 maand oud, Galapagos heeft lak aan regeltjes over de beste tijd om je voort te planten. Het vertrouwen in de gids was hierna al redelijk gegroeid. Daarna volgden 2 snorkelsessies langs de wand van de vulkaan. Mooie rotsstructuur onder water, met veel rifvissen, een verloren haai en een rog of 2. Af en toe kregen we wat spelende zeeleeuwen te zien, maar blijkbaar niet diegene die even komen meezwemmen.

Frigate bird probeert de lens te verleiden
Frigate bird probeert de lens te verleiden
Redfooted boobie, met blauwe bek
Redfooted boobie, met blauwe bek
Redbilled tropicbird in volle vlucht
Redbilled tropicbird in volle vlucht

Voor de avondwandeling gingen we naar de andere kant van het eiland, waar we meer nestende boobies te zien kregen. De Galapagos uil kregen we niet te zien, resten van zijn lunch daarentegen wel. Afsluiten deden we met een volle maan, blijkbaar supermoon momenteel. Na de lunch vroeg gaan slapen want de dag erna begonnen we er alweer vroeg aan. We werden nog gewaarschuwd voor ruwe zee op weg naar Plazas, het volgende “eiland” op het programma.

Twee Nasca boobies
Twee Nasca boobies
Supermoon
Supermoon

’s Morgens, na een rustige overtocht, en een verse omelet met groenten (zei ik het al dat het een luxeboot was?), gingen we aan land op het zuidelijke Plazas eiland. Hoewel met meer een grote rots dan een eiland is, was er toch wel wat leven. Cactussen en andere droge planten konden er wel aarden en zorgden voor voldoende eten voor de lokale variant van de landleguaan. We kregen zelfs een hybride te zien, een kruising tussen land- en zeeleguaan, beetje zoals een muilezel. Na een kort boottochtje rond het andere Plazas eiland, zetten we aan richting Santa Fe, een eiland in de buurt van Santa Cruz. Daar mochten we ons terug omkleden voor het snorkelen. Niet zoveel speciaals te zien deze keer, maar misschien begin ik al wat verwend te worden. Wederom mooie onderwaterarchitectuur wel. Er volgde geen tweede snorkelmoment vandaag, in de plaats gingen we kayakken. We spotten enkele schildpadden in het water en veel zeeleeuwen op het strand. De avondwandeling had meer zeeleeuwen en landleguanen (een andere variant, eigen aan het eiland) in petto.

Landleguaan
Landleguaan
Zoveel zand in de ogen gestrooid dat ie niet meer weet wat boven of onder is
Zoveel zand in de ogen gestrooid dat ie niet meer weet wat boven of onder is
De fotograaf moet ook af en toe eens poseren, tis duidelijk dat hij niet weet hoe dat moet.
De fotograaf moet ook af en toe eens poseren, tis duidelijk dat hij niet weet hoe dat moet.
Deze jongen heeft minder problemen met poseren
Deze jongen heeft minder problemen met poseren

Het blijft een druk programma dus veel feesten zit er ‘s avonds niet in. Eén cocktailtje moet nu wel nog lukken, even voorlopen op de feiten met een Pisco Sour ;-D



Nota van de auteur: goesting en tijd zijn niet altijd even sterk aanwezig. De volgende dagen zijn ook goed gevuld normaal gezien, dus het wordt weer wat wachten op deel 2.